Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
2 kopiaste łyżki masła
3 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
10 dag orzechów włoskich HELIO
ewentualnie ciepłe mleko, tak z pół szklanki
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego chlebka:
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.
3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
4. Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
6. Studzenie: Upieczony chlebek studzimy i kroimy na kromki.
7. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na około 12 porcji.
A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tego pysznego chlebka:
Muszę wypróbować ten przepis i sięgnąć po produkty Helio, bo prezentują się ciekawie ^^
OdpowiedzUsuń