czwartek, 26 grudnia 2019

Makowiec na ucieranym cieście

Bardzo lubię makowce. Ostatnio rzadko je piekłam z powodu mielenia maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi i na pewno nie ostatni. Na świąteczny stół upiekłam makowiec na ucieranym cieście. Każdemu bardzo smakował. Polecam upieczcie. Słodkich wypieków :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
6 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 18 %
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g )



Wykonanie pysznego makowca na ucieranym cieście:


1. Ciasto: Żółtka, masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, śmietaną i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem.


2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta.


3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.


4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Użyłam gotowego maku w puszce od HELIO, który jest najlepszy, ale można samodzielnie przygotować masę makową.

2 komentarze:

  1. Twój makowiec wygląda mega smacznie 💛 Też używam gotowych mas z puszki, dodaję do nich po swojemu bakalii, olejek zapachowy. Tym sposobem jest szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Nie ukrywam, że pyszny był :) Gotowe masy to bardzo dobre rozwiązanie :)

      Usuń