sobota, 21 grudnia 2019

Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami

Na świąteczny stół polecam kruchą tartę z powidłem śliwkowym, u mnie jest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Orzeszki otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, polecam je bo są pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :)













 

Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 małe jajko
1 cukier waniliowy

Na polewę:
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
5 dag orzechów laskowych prażonych HELIO
1 słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznej tarty:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem.


 2. Pieczenie: Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy.


 3. Wypełnianie: Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego. Cukier i kakao przekładamy do garnka, wlewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy aż powstanie gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy ma małym ogniu przez kilka chwil aż składniki się rozpuszczą i polewa zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy. Zdejmujemy polewę z ognia, mieszamy aż będzie gęsta, lśniąca i jednolita, rozsmarowujemy jeszcze ciepłą na powidle.


4. Dekoracja: W jeszcze ciepłą polewę wciskamy orzeszki laskowe. Tarty odstawiamy do zastygnięcia polewy.



5. Podanie: Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tarty można pokroić na około 8 porcji.


A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tej pysznej tarty:






4 komentarze: