poniedziałek, 9 grudnia 2019

Cynamonowe ciasteczka z kandyzowaną aronią i czarną porzeczką

Uważam, że ciasteczek nie może zabraknąć na świątecznym stole, a już tak pysznych cynamonowych to już na pewno. Ciasteczka wzbogaciłam kandyzowanymi owocami, aronią i porzeczką czarną, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Proste i szybkie w wykonaniu. Cudownie pachnące. Można je zapakować jako słodki prezent. Polecam takie ciasteczka. Upieczcie. Słodkich wypieków Wam życzę :)





 
 




Potrzebujemy

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
5 dag aronii kandyzowanej HELIO
5 dag czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO
mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. W jedną część wgniatamy aronię, a drugą porzeczkę czarną. Można aronię i porzeczkę wgnieść razem w ciasto, a chciałam mieć dwa rodzaje ciasteczek.


2. Formowanie ciasteczek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Z każdej porcji wyszło mi 15 ciasteczek, czyli w sumie 30 sztuk.


3. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.


5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smakują gorące jak i zimne. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 30 sztuk ciasteczek.



A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:





8 komentarzy: