środa, 18 grudnia 2019

Ciasto piernikowe z cukrową posypką.

Na świąteczny stół polecam takie piernikowe ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Idealne dla zabieganych, wystarczy utrzeć składniki i do piekarnika. Ciasto posypałam cukrową posypką, która nadała mu świątecznego wyglądu. Podczas pieczenia w całym domu pachniało obłędnie. Bardzo polecam. Upieczcie dla rodziny :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
150 ml cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
1 cukier waniliowy
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki )


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową.


3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 minut do zrumienienia przez około 50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w plastry.


5. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forem keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć dowolnej posypki.


6 komentarzy: