niedziela, 13 października 2019

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną.

 Dzień Dobry w niedzielę :)

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszny sernik. Sernik gotowany. Przełożyłam nim słone krakersy i wyszło bardzo pysznie. Słodko i słono. Całość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie za bardzo namokły i przez to ciasto troszkę źle się kroiło. Polecam taki sernik :) Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :)









Potrzebujemy:

Na masę serową:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru 
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
około 20 dag krakersów solonych
 mini-biszkopciki do dekoracji

Na śmietankę:
2 śmietanki typu ,,Śnieżka''
300 ml zimnego mleka
3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody



Wykonanie pysznego sernika gotowanego:


1. Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.


 2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.


3. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach około 21 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów i połowę masy serowej, ponownie wykładamy warstwę krakersów i resztę masy serowej, na koniec znów warstwę krakersów. Sernik odkładamy do całkowitego wystudzenia.


4. Bita śmietana: Śmietanki ,, Śnieżki'' ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Letnią i płynną żelatynę wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.


5. Podanie: Dobrze stężony sernik kroimy, dekorujemy małymi biszkopcikami i podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Sernik można pokroić na około 20 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm 25 cm.
Zamiast ,,Śnieżki można ubić szklankę śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.


5 komentarzy:

  1. Nie słyszałam jeszcze o takim serniku na krakersach, ale wygląda bardzo smacznie. Ogromny plus że nie trzeba piec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik gotowany,świetny pomysł z tymi krakersami,szybki do zrobienia,pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń