sobota, 5 października 2019

Bułeczki z cynamonową skorupką.

Pyszne i niezwykle puszyste bułeczki. Mają troszkę inną strukturę niż bułeczki na samej mące tortowej ponieważ krupczatka jest mąką taką grudkowatą. Z jajka, cukru i cynamonu podczas pieczenia utworzyła się taka przepyszna skorupka. Bułeczki są słodkie, puchate i pyszne. Nie można się od nich oderwać. Upieczcie zachęcam :) Udanych wypieków :)









Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 jajka
4 łyżki oleju
pół szklanki syropu z mniszka lekarskiego

Na skorupkę:
1 jajko
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych bułeczek:



1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.

3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.

4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut.

6. Podajemy: Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego :) 

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.

10 komentarzy: