niedziela, 2 czerwca 2024

Pszenno-orkiszowy chleb z gara bez wyrabiania z siemieniem lnianym

 Kolejny pyszny chlebek w moim wykonaniu. Tym razem  upiekłam chlebek pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego. Jest to taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny i chrupiący. Bardzo polecam. Udanych wypieków Wam życzę.



 



Potrzebujemy:

250 g mąki tortowej

250 g mąki orkiszowej typ 630

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

7 g suszonych drożdży

350 ml ciepłej wody

2 łyżki siemienia lnianego 



 

Wykonanie pysznego chleba:



1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i siemię lniane, wlewamy wodę i  dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.

2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby podrósł.

 4. Dobrze nagrzane naczynie żaroodporne odkrywamy, wkładamy wyrośnięty chlebek, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 250-230 stopni przez 20 minut, następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce.

6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę.

 

 

Moje rady:

Mąkę zawsze przesiewam.

Do upieczenia chleba możemy użyć naczynia żaroodpornego lub gara żeliwnego.

Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiący.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 

 




2 komentarze: