Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszny deser. Są to torciki bezowe z kremem na bazie serka mascarpone i musem ze świeżych truskawek. Słodko i pysznie. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na bezę:
2 białka
pół szklanki cukru
Na krem:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
świeże truskawki około ( 20-30 dag )
dowolne dekoracje: u mnie makaroniki, melisa i truskawki przekrojone wzdłuż
Wykonanie pysznych torcików bezowych:
1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki ) ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy
cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy
trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.
2. Formowanie bez: Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia z ubitej piany na bezy formujemy niewielkie krążki jednakowej wielkości. Powinno nam wyjść 8 sztuk krążków.
3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
4. Mus truskawkowy: Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładki mus. Część musu użyjemy do kremu, a część do polania torcików bezowych.
5. Krem: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy mus truskawkowy według uznania, mieszamy.
6. Przekładanie: Kremem przekładamy krążki bezowe, smarujemy również wierzch, następnie polewamy musem truskawkowym i dowolnie dekorujemy.
7. Podanie: Tak wykonane bezy są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Kochana przepiękne są! Idealne na letni podwieczorek,a tak udekorowane mogą być nawet torcikiem urodzinowym czy imieninowym 🫶
OdpowiedzUsuń