niedziela, 23 czerwca 2024

Francuskie ciastka z poziomkami i lekkim kremem

 Obłędnie pyszne ciasta w francuskie z obłędnie pysznym i lekkim kremem, pachnące poziomkami. Idealne dla gości, na podwieczorek, spotkanie w ogrodzie. Pięknie wyglądają, więc cieszą nie tylko podniebienie ale i oko. Zróbcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 




Potrzebujemy:

 

Na ciastka:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

 

Na krem:

250 g serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30  %

cukier puder do smaku

 

 Dodatkowo:

 garść poziomek 

melisa do dekoracji

cukier puder do oprószenia ciastek


Wykonanie pysznych ciastek francuskich:


1. Ciasto francuskie rozwijamy, odstawiamy na kilka minut żeby się ociepliło, kroimy w prostokąty, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, każdy prostokąt składamy na pół i ponownie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciastka studzimy, najlepiej studzić je na metalowej kratce. Wystudzone przekrawamy na pół.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i przesianym cukrem pudrem na puszysty krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Poziomki płuczemy i dokładnie osuszamy.

5. Na przekrojone spody ciastek wyciskamy krem, posypujemy poziomkami, nakładamy wierzchy ciastek, dekorujemy melisą i oprószamy cukrem pudrem.

6. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Ilość ciastek zależy od tego jak duże pokroimy prostokąty.

Do kremu można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, krem będzie bardziej stabilny.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz