Prosty i pyszny deser. Bardzo słodki i lekki. Bardzo szybki do wykonania. Na różne okazje czy spotkanie w ogrodzie. Słodycz rozpływająca się w ustach. Polecam i smacznego życzę.
Potrzebujemy:
około 30 dag świeżych truskawek
około pół puszki masy kajmakowej ( 20 dag )
20 dag herbatników
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
listki melisy do dekoracji
Wykonanie pysznych deserków:
1. Herbatniki kruszymy. Śmietankę kremówkę ( dobrze schłodzoną ) ubijamy na puszystość z serkiem mascarpone i cukrem pudru do smaku. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w małą kosteczkę.
2. Do szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji pokruszonych herbatników, następnie masę kajmakową, krem i truskawki.
3. Przed podaniem deserki chłodzimy w lodówce. Dekorujemy melisą i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ilość deserków zależy od użytych szklanek lub pucharków.
Z tej receptury wyjdzie około 6 sztuk.
Można użyć dowolnej ilości proporcji.
Deserki przechowujemy w lodówce.
Przepięknie się prezentują, ręka sama sięga po takie pyszności 🙂
OdpowiedzUsuń