wtorek, 11 czerwca 2024

Deserki z kajmakiem, lekkim kremem i truskawkami

Prosty i pyszny deser. Bardzo słodki i lekki. Bardzo szybki do wykonania. Na różne okazje czy spotkanie w ogrodzie. Słodycz rozpływająca się w ustach. Polecam i smacznego życzę.







Potrzebujemy:

około 30 dag świeżych truskawek

około pół puszki masy kajmakowej ( 20 dag )

20 dag herbatników

25 dag serka mascarpone

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

listki melisy do dekoracji

 

 

Wykonanie pysznych deserków:

 

 1. Herbatniki kruszymy. Śmietankę kremówkę ( dobrze schłodzoną ) ubijamy na puszystość z serkiem mascarpone i cukrem pudru do smaku. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w małą kosteczkę.

2. Do szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji pokruszonych herbatników, następnie masę kajmakową, krem i truskawki.

3. Przed podaniem deserki chłodzimy w lodówce. Dekorujemy melisą i podajemy. Smacznego życzę.


 



Moje rady:

Ilość deserków zależy od użytych szklanek lub pucharków.

Z tej receptury wyjdzie około 6 sztuk.

Można użyć dowolnej ilości proporcji.

Deserki przechowujemy w lodówce.




1 komentarz:

  1. Przepięknie się prezentują, ręka sama sięga po takie pyszności 🙂

    OdpowiedzUsuń