Pyszne i lekkie tiramisu. Trochę taka inna receptura niż klasyczne tiramisu. Pachnące truskawkami. Obłędne w smaku. Jak jeszcze dorwiecie truskawki to zróbcie i koniecznie dajcie znać czy smakowało. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na krem:
25 dag serka mascarpone
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku ( według uznania )
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
niewielka ilość gorącej wody do żelatyny ( 3-4 łyżki )
Dodatkowo:
30 dag podłużnych biszkoptów
około 40 dag świeżych truskawek
Wykonanie pysznego tiramisu:
1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Połowę kroimy w małą kosteczkę, drugą połowę blendujemy na gładki mus.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Płynną, letnią żelatynę dodajemy do kremu i ponownie ubijamy.
3. Biszkopty maczamy w musie truskawkowym, układamy w blaszce lub po prostu na tacy, nakładamy porcję kremu i porcję pokrojonych truskawek. Kolejno porcja biszkoptów w musie, kremu i truskawek, następnie biszkopty w musie i krem. Tak wykonane tiramisu wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
4. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz