Moja propozycja na prosty i pyszny podwieczorek. Naleśniki, truskawki duszone na maśle, jogurt i słodkie bezy. Te naleśniki mnie zaskoczyły, są pyszne i mają ciekawą strukturę, polecam wypróbować. Z tej receptury wyjdzie nam dwie lub trzy porcje. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na naleśniki:
10 dag kaszy manny
1 szklanka mleka 3,2 %
2 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy
Na truskawki:
około 30 dag świeżych truskawek
łyżeczka masła 82 %
Na jogurt:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
miód prawdziwy do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
melisa do dekoracji
bezy ( dowolna ilość )
Wykonanie pysznych naleśników:
1. Składniki na naleśniki przekładamy do miski, roztrzepujemy rózgą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki. Studzimy. Usmażyłam 6 sztuk naleśników na patelni o średnicy 23 cm. Ciasto jest dość rzadkie i przed każdym nalewaniem na patelnię trzeba go przemieszać.
2. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem, dodajemy masło i dusimy aż trochę się rozpadną i odparuje nadmiar soku. Lekko studzimy.
3. Jogurt grecki mieszamy z miodem do smaku.
4. Na talerze nakładamy złożone w trójkąty naleśniki, po porcji duszonych truskawek, jogurt, bezy, które można pokruszyć i dekorujemy melisą. Podajemy. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz