piątek, 28 czerwca 2024

Naleśniki z kaszy manny z duszonymi truskawkami, jogurtem i bezami

 

 Moja propozycja na prosty i pyszny podwieczorek. Naleśniki, truskawki duszone na maśle, jogurt i słodkie bezy. Te naleśniki mnie zaskoczyły, są pyszne i mają ciekawą strukturę, polecam wypróbować. Z tej receptury wyjdzie nam dwie lub trzy porcje. Słodkich inspiracji Wam życzę.


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na naleśniki:

10 dag kaszy manny

1 szklanka mleka 3,2 %

2 jajka

szczypta soli

cukier waniliowy

 

Na truskawki:

około 30 dag świeżych truskawek

 łyżeczka masła 82 %

 

Na jogurt:

20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

miód prawdziwy do smaku


Dodatkowo:

olej do smażenia

melisa do dekoracji

bezy ( dowolna ilość )




Wykonanie pysznych naleśników:


1. Składniki na naleśniki przekładamy do miski, roztrzepujemy rózgą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki. Studzimy. Usmażyłam 6 sztuk naleśników na patelni o średnicy 23 cm. Ciasto jest dość rzadkie i przed każdym nalewaniem na patelnię trzeba go przemieszać.

2. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem, dodajemy masło i dusimy aż trochę się rozpadną i odparuje nadmiar soku. Lekko studzimy.

3. Jogurt grecki mieszamy z miodem do smaku. 

4. Na talerze nakładamy złożone w trójkąty naleśniki, po porcji duszonych truskawek, jogurt, bezy, które można pokruszyć i dekorujemy melisą. Podajemy. Smacznego życzę.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz