Pyszny i bardzo prosty deser. Wykonany na bazie jogurtu greckiego typu greckiego i świeżych pachnących truskawek. Podany z chrupiącymi rogalikami. Do tego słodkie bezy. Bardzo polecam. Słodkich inspiracji życzę.
Potrzebujemy:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
miód prawdziwy płynny do smaku
około 30 dag świeżych truskawek
bezy
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
makaroniki do dekoracji
melisa do dekoracji
Wykonanie pysznego deseru:
1. Ciasto francuskie rozwijamy, odstawiamy na kilka minut żeby się ociepliło, kroimy w małe trójkąty, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
2. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić je na metalowej kratce.
3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, kilka odkładamy do dekoracji. Pozostałe blendujemy na gładki mus.
4. Jogurt grecki mieszamy z miodem do smaku.
5. Na talerze nakładamy po porcji jogurtu, polewamy sosem, dekorujemy makaronikami, truskawkami, melisą i bezami. Bezy można pokruszyć. Podajemy z rogalikami. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz