Dzisiaj mam dla Was recepturę na piękny i pyszny tort. Taki jeszcze w zimowo-świątecznym akcencie. Bardzo wciągnęło mnie ostatnio przygotowywanie tortów. Uczę się. Ten tort przełożyłam kremem kajmakowym i powidłem. Kajmak i powidło idealnie do siebie pasują. Prawie całą dekorację wykonałam samodzielnie. Myślę,że wyszło ładnie, bo pysznie to na pewno.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
20 dag masła 82 %
20 dag masy kajmakowej
Na trufelki:
5 dag wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
pół łyżki mąki ziemniaczanej
60 ml mleka
2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia trufelek
Na ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
mąka pszenna do posypania stolnicy
Dodatkowo:
laski cukrowe
gałązki rozmarynu
posiekane orzeszki ziemne lub migdały
pół słoiczka powidła śliwkowego
dowolne nasączenie ( sok, alkohol, kawa )
kilka kulek świeżej żurawiny
Wykonanie pysznego tortu:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie przekrawamy na trzy krążki.
2. Trufelki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy suche składniki, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę lekko studzimy, następnie formujemy kuleczki ( mogą być różnej wielkości ) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy dowolne ciasteczka, które ozdobią nasz tort, u mnie będą to świąteczne akcenty, orzeszki i małe ciasteczka. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Ciasteczka studzimy.
4. Krem: Miękkie masło ( temperatura pokojowa ) ubijamy na puszystość z masą kajmakową. Gotową masę dzielimy tak, żeby na wystarczyła na przełożenie tortu, posmarowanie tortu i na kilka rozetek.
5. Przekładanie: Biszkopty dowolnie nasączamy, następnie przekładamy, biszkopt, powidło i krem. Cały tort smarujemy bardzo cieniutko kremem i odstawiamy do stężenia.
6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie rozetkami z kremu, ciasteczkami, trufelkami, cukrowymi laskami, orzeszkami, żurawiną i rozmarynem.
7. Podanie: Tak wykonany tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
Na pewno rewelacyjny w smaku i pięknie ozdobiony, aż się miło i ciepło robi na serduchu od samego patrzenia ❣️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🩷🩷 Nie ukrywam, że tort wyszedł pyszny 🥰
UsuńIza nie można tak kusić !😉 ten tort jest tak cudny i dopracowany że żal go kroić.
OdpowiedzUsuńMonia🩷🩷 Dziękuję bardzo, bardzo ♥️♥️
UsuńWygląda bardzo smacznie i świątecznie ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńUwielbiam połączenie kajmaku i powidła śliwkowego. Piękny i bardzo apetyczny tort<3
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie połączenie ♥️ Dziękuję ♥️
UsuńBajeczny🫠podziwiam😘
OdpowiedzUsuń