środa, 10 stycznia 2024

Zimowy tort z kremem kajmakowym, powidłem i ciasteczkami

Dzisiaj mam dla Was recepturę na piękny i pyszny tort. Taki jeszcze w zimowo-świątecznym akcencie. Bardzo wciągnęło mnie ostatnio przygotowywanie tortów. Uczę się. Ten tort przełożyłam kremem kajmakowym i powidłem. Kajmak i powidło idealnie do siebie pasują. Prawie całą dekorację wykonałam samodzielnie. Myślę,że wyszło ładnie, bo pysznie to na pewno.






 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 lekko kopiaste łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

20 dag masła 82 %

20 dag masy kajmakowej 

 

Na trufelki:

5 dag wiórek kokosowych

3 łyżki cukru

pół łyżki mąki ziemniaczanej

60 ml mleka

2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia trufelek

 

Na ciasteczka:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1/4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Dodatkowo:

laski cukrowe

gałązki rozmarynu

posiekane orzeszki ziemne lub migdały

pół słoiczka powidła śliwkowego 

dowolne nasączenie ( sok, alkohol, kawa )

kilka kulek świeżej żurawiny

 

 

Wykonanie pysznego tortu:

 

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie przekrawamy na trzy krążki.

2. Trufelki:  Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy suche składniki, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę lekko studzimy, następnie formujemy kuleczki ( mogą być różnej wielkości ) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

3. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy dowolne ciasteczka, które ozdobią nasz tort, u mnie będą to świąteczne akcenty, orzeszki i małe ciasteczka. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Ciasteczka studzimy.

4. Krem: Miękkie masło ( temperatura pokojowa ) ubijamy na puszystość z masą kajmakową. Gotową masę dzielimy tak, żeby na wystarczyła na przełożenie tortu, posmarowanie tortu i na kilka rozetek.

5. Przekładanie: Biszkopty dowolnie nasączamy, następnie przekładamy, biszkopt, powidło i krem. Cały tort smarujemy bardzo cieniutko kremem i odstawiamy do stężenia.

6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie rozetkami z kremu, ciasteczkami, trufelkami, cukrowymi laskami, orzeszkami, żurawiną i rozmarynem.

7. Podanie: Tak wykonany tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm.

Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

 


9 komentarzy:

  1. Na pewno rewelacyjny w smaku i pięknie ozdobiony, aż się miło i ciepło robi na serduchu od samego patrzenia ❣️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🩷🩷 Nie ukrywam, że tort wyszedł pyszny 🥰

      Usuń
  2. Iza nie można tak kusić !😉 ten tort jest tak cudny i dopracowany że żal go kroić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia🩷🩷 Dziękuję bardzo, bardzo ♥️♥️

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i świątecznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie kajmaku i powidła śliwkowego. Piękny i bardzo apetyczny tort<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie połączenie ♥️ Dziękuję ♥️

      Usuń