Według mnie taki domowy, własnoręcznie
upieczony chleb jest najlepszy. Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam
domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w całym domu obłędnie. No i oczywiście często wymyślam nowe receptury. A ten chlebek jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Idealnie się kroi, nawet na trzeci dzień i się nie kruszy. Kromeczki możemy pokroić tak cieniutko czy grubo jak chcemy. Do tego prosty i szybki w wykonaniu. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
500 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół szklanki płatków owsianych ( u mnie błyskawiczne )
pół szklanki płatków kukurydzianych
pół szklanki pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego ( u mnie lekko kopiasta )
Dodatkowo:
mąka tortowa do podsypania stolnicy
2 łyżki pestek słonecznika ( na wierzch chleba )
Wykonanie pysznego chleba:
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i sól, a następnie mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto jest dość kleiste.
3. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzch ciasta wciskamy pestki słonecznika.
4. Chlebek od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb należy studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
Należy użyć większej miski, ponieważ dość dobrze ciasto wyrasta.
Domowy chlebek jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńTez eksperymentuję z różnymi dodatkami ale jeszcze nie dodawałam płatków kukurydzianych🤔 a super wyglądają w Twoim chlebie.
Dodam przy następnym wypieku😘