czwartek, 18 stycznia 2024

Pasta z makreli w pomidorach i sera

Bardzo smaczna  pasta na śniadanie czy kolację. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, do tej pasty upiekłam chlebek z ziarnami. Pasta jest dość słona, ale to za sprawą serka. Jak ktoś lubi takie smaki to bardzo polecam. Prosto, pysznie i raz, dwa. Smacznych inspiracji Wam życzę.

 

 

 

 

Potrzebujemy:

1 puszka makreli w pomidorach

opakowanie serka sałatkowo-kanapkowego 270 g ( ser typu feta, solankowy ser )

pół małej cebuli ( można dać więcej jak ktoś lubi )

2 ogórki kiszone

pieprz czarny mielony do smaku

natka pietruszki według uznania ( świeża lub suszona )

 


Wykonanie pysznej pasty:


1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, ogórki kroimy w trochę większą kostkę.

2. Do miseczki przekładamy ser i dodajmy makrelę z sosem, rozcieramy widelcem do dokładnego połączenia się, następnie dodajemy cebulę, ogórki i natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Pasty nie solimy.

3. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

 



Moje rady:

Pastę chłodzimy w lodówce.

Pasty nie solimy ponieważ ser jest już bardzo słony.

Porcja dla 4 osób.

Można dać więcej cebuli jak ktoś lubi, dla mnie tyle było w sam raz.

Gdy damy pół opakowania sera pasta będzie mniej słona.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz