środa, 3 stycznia 2024

Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką

To danie jest bardzo smaczne. Idealne na sycący zimowy obiad. Trochę pracochłonne jak to przy kopytkach, ale warto je przygotować. Może i trochę, a nawet bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można, ja głównie przygotowałam je dla męża, bo jak dla mnie to mogą być same kopytka. Macie ochotę na takie danie? To polecam. Życzę Wam pysznych inspiracji.






Potrzebujemy:

 

Na kopytka:

1 kg ziemniaków ( waga po obraniu )

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej lub pszennej ( użyłam tortowej )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól do smaku

 

Dodatkowo:

30 dag chudego boczku wędzonego i gotowanego ( dobrego jakościowo )

30 dag dobrej jakościowo kiełbasy

3 cebule

olej

masło do smażenia

mąka pszenna do podsypania stolnicy 


 

Wykonanie pysznego dania:

 

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, ja przeciskam od razu gorące. Ziemniaki studzimy.

2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków. 

3. Następnie z ciasta formujemy wałek, kroimy kopytka dowolnej grubości i wielkości, tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy.

4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.

5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Szklanka do odmierzania mąki o pojemności 250 ml.

Waga ziemniaków po obraniu.

Kopytka gotujemy na małym ogniu.




10 komentarzy: