Aż dziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwyceni tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
1 puszka białej fasoli
2 średnie cebule
10 dag dobrej jakościowo kiełbasy
1 jabłko
olej do smażenia
2 łyżeczki majeranku
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
na czubek łyżeczki cukru
pół łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki zimnej wody
Wykonanie pysznego smalcu z fasoli:
1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy do miękkości i zrumienienia. Następnie oprószamy solą i cukrem.
2. Do cebuli dodajemy kiełbasę i smażymy do zrumienienia się kiełbasy. Następnie dodajemy jabłko i smażymy często mieszając, aż jabłko się rozpadnie i skarmelizuje. Na koniec dodajemy pieprz do smaku i majeranem. Mieszamy i studzimy.
3. Fasolę odsączamy z puszki, płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Następnie blendujemy na gładką masę dodając zimnej wody.
4. Do fasoli dodajemy sos sojowy i przestudzone składniki, dokładnie mieszamy. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy. Smacznego życzę.
Iza to jest nas dwie. Ja też jeszcze tego na fasoli nie robiłam. Dziś u mnie taki tradcyjny na słoninie, ale muszę w końcu zrobić ten z fasoli.
OdpowiedzUsuńMonia ja już zrobiłam 🙈 Teraz kolej na Ciebie ❤️
UsuńNie robiłam ale próbowałam i powiem szczerze, że bardzo mi smakował:)
OdpowiedzUsuń