Do tej tarty upiekłam nawet beziki. Może nie wyszły idealne, ale cukier za nic w świecie nie chciał się rozpuścić, ale finalnie wyszły, chrupiące, słodkie i nieidealne. Tarta jet pyszna. Idealnie kruche ciasto, lekko kwaśna frużelina, pyszny krem czekoladowy i słodkie domowe beziki, do tego ładna dekoracja. Filiżanka pysznej kawy, kawałek tarty i czego chcieć więcej? Upieczcie taką. Nie pożałujecie.
Potrzebujemy:
Na ciasto i ciasteczka:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Na frużelinę:
1 szklanka owoców ( mrożonych, świeżych w sezonie ), u mnie borówki, truskawki i jagody kamczackie
cukier do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zimna woda do rozpuszczenia mąki
gorąca woda do owoców
Na bezy
2 białka
pół szklanki cukru
barwnik różowy spożywczy ( opcjonalnie )
Na krem czekoladowy:
10 dag masła 82 % ( temperatura pokojowa )
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
5 dag mlecznej czekolady
alkohol według uznania ( wódka, spirytus )
Dodatkowo:
cukrowa posypka
ciasteczka, kilka sztuk do dekoracji ( niekoniecznie )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej tarty:
1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie gwiazdek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej podłużnej o wymiarach około 36 cm x 12 cm . Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.
2. Frużelina: Owoce przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się owoców, dodajemy cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Do frużeliny wlewamy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy, nie wlewamy od razu całej, ale tylko tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość frużeliny. Gorącą frużelinę od razu wykładamy równomiernie na spód tarty i odstawiamy do dokładnego wystudzenia.
3. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, dodajemy płynną, letnią czekoladę i kakao i ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy dowolne rozetki na wystudzonej frużelinie.
4. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. Bezikami dekorujemy tartę.
5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy upieczonymi i kupnymi ciasteczkami i cukrową posypką. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.
Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.
Będzie się lepiej kroiła, gdy bardziej zmięknie.
Można użyć ewentualnie kupnych bez.
Tarta bardzo apetyczna. Widać że była pracochłonna. 💗😍
OdpowiedzUsuńDziękuję 🩷 I nie ukrywam, że trochę pracy było, ale dla mnie taka praca to sama przyjemność ♥️🩷
UsuńPrzejrzałam dopiero niewielką część Twoich wpisów i jestem pod wrażeniem różnorodności. Każdy znajdzie coś dla siebie:)
OdpowiedzUsuńTo co zwróciło moją uwagę to inny ale bardzo ciekawy sposób dekorowania,który bardzo mi się podoba:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję bardzo za tak miły komentarz i zapraszam częściej ❤️
Usuńuwielbiam tartą, Twoja wygląda cudnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńWow! Ale piękne ciacho, narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam ♥️
UsuńCudowna tarta 😍😍 Wygląda jak z bajki 💖💖
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńWygląda ślicznie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i starałam się żeby tak było ❤️
UsuńIza i kolejny obłędny wypiek! Jesteś moim guru od pieczenia i dekorowania, jeszcze muszę się podszkolić żeby się do Ciebie zbliżyć 😘
OdpowiedzUsuńChyba się powtórzę ale uważam że powinnaś piec zawodowo i zarobkowo,bo naprawdę doskonałe te Twoje propozycję na słodko 😍
Monia Twój komentarz to miód na moje serce❤️ Kocham to robić, moim marzeniem jest mała cukiernia, ale to tylko marzenie 😪
Usuń