niedziela, 3 kwietnia 2022

Roladki ze schabu z suszoną morelą

Pyszna propozycja na świąteczny obiad. Osobiście za mięsem nie przepadam, ale gdy jest przygotowane na słodko to mu się nie oprę. Roladki z suszoną morelą są pyszne, bardzo czuć słodycz, do mięsa zrobiłam delikatny sos z nutką koperku. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki, ale będą również pasowały buraczki. Wielbicielom słodkich mięs bardzo polecam, a kto nie przepada to zachęcam do spróbowania.

 



 

 

Potrzebujemy:

  4 plastry schabu

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

papryka słodka mielona do smaku

olej do smażenia

koperek suszony według uznania

1-2 łyżki mąki pszennej ( do sosu )

150 g moreli suszonych HELIO 

 


Wykonanie pysznego schabu:

 

1. Plastry schabu ( wcześniej umyte i osuszone ) rozbijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na całej długości schabu nakładamy suszone morele, zawijamy jak roladki spinając wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.

2. Miękkie roladki wyjmujemy z wywaru ( usuwamy wykałaczki ), wywar przecedzamy, mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy stopniowo do wywaru, mieszamy, mąki wlewamy tyle jak gęsty sos chcemy uzyskać, najlepiej mieszać ,,rózgą''. Sos zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i papryką.

3. Gorące roladki kroimy w plasterki, można podać w całości, polewamy sosem i podajemy. Ja swoje roladki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

4. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Robimy dowolną ilość sosu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 




 

8 komentarzy: