Pyszna propozycja na świąteczny obiad. Osobiście za mięsem nie przepadam, ale gdy jest przygotowane na słodko to mu się nie oprę. Roladki z suszoną morelą są pyszne, bardzo czuć słodycz, do mięsa zrobiłam delikatny sos z nutką koperku. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki, ale będą również pasowały buraczki. Wielbicielom słodkich mięs bardzo polecam, a kto nie przepada to zachęcam do spróbowania.
Potrzebujemy:
4 plastry schabu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka słodka mielona do smaku
olej do smażenia
koperek suszony według uznania
1-2 łyżki mąki pszennej ( do sosu )
Wykonanie pysznego schabu:
1. Plastry schabu ( wcześniej umyte i osuszone ) rozbijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na całej długości schabu nakładamy suszone morele, zawijamy jak roladki spinając wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.
2. Miękkie roladki wyjmujemy z wywaru ( usuwamy wykałaczki ), wywar przecedzamy, mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy stopniowo do wywaru, mieszamy, mąki wlewamy tyle jak gęsty sos chcemy uzyskać, najlepiej mieszać ,,rózgą''. Sos zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i papryką.
3. Gorące roladki kroimy w plasterki, można podać w całości, polewamy sosem i podajemy. Ja swoje roladki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Robimy dowolną ilość sosu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pyszny i elegancki obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOdświętny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńapetyczny obiad
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPysznie się prezentują, muszą być smaczne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że wyszło pysznie :) Również pozdrawiam :)
Usuń