poniedziałek, 18 kwietnia 2022

Sernik gotowany na herbatnikach z kajmakiem i bitą śmietaną

Pyszny i bardzo słodki sernik, istna bomba kaloryczna. Masa serowa, herbatniki, masa krówkowa, śmietanka i migdały, mnóstwo składników. Sernik bez pieczenia. Uda się każdemu. Na różne okazje, imieniny, urodziny, święta czy podwieczorek. Polecam wielbicielom gotowanego sernika. Zróbcie taki.



 

Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 budynie waniliowe ( bez cukru u na pół litra mleka każdy ) 

pół szklanki mleka

20 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej o smaku advokata od  HELIO

70 g płatków migdałowych od HELIO

około 40 dag herbatników

 

Na śmietankę:

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

200 ml zimnego mleka

2 łyżki żelatyny

około 5-6 łyżek gorącej wody

 

 

 

Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.

2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.

3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.

4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

 

 

Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. 

Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej  trzy razy zmielić.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej.

Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml. 

 


 

 

 



6 komentarzy: