Pyszny i bardzo słodki sernik, istna bomba kaloryczna. Masa serowa, herbatniki, masa krówkowa, śmietanka i migdały, mnóstwo składników. Sernik bez pieczenia. Uda się każdemu. Na różne okazje, imieniny, urodziny, święta czy podwieczorek. Polecam wielbicielom gotowanego sernika. Zróbcie taki.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 budynie waniliowe ( bez cukru u na pół litra mleka każdy )
pół szklanki mleka
20 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej o smaku advokata od HELIO
70 g płatków migdałowych od HELIO
około 40 dag herbatników
Na śmietankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 łyżki żelatyny
około 5-6 łyżek gorącej wody
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masa na sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej.
2. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami, następnie masę serową i znów herbatniki, ponownie masę serową i herbatniki. Wyjdą nam trzy warstwy herbatników i dwie masy serowej. Sernik dokładnie studzimy.
3. Przekładanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową. Śmietankę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, płynną wlewamy do śmietanki i ubijamy. Śmietankę wykładamy na masę krówkową i posypujemy od razu płatkami migdałowymi, staramy się lekko wcisnąć je w śmietankę.
4. Podanie: Tak wykonany sernik wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba co najmniej trzy razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć dowolnego smaku masy krówkowej.
Zamiast śmietanki ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówki 30 %, myślę, że tak około 250-300 ml.
Pychotka.
OdpowiedzUsuńOj tak :) Pychotka :)
UsuńMniam, ale słodziutko:)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo słodziutko i kalorycznie :)
UsuńAle pyszny serniczek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń