wtorek, 12 kwietnia 2022

Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bitą śmietaną

Pyszna krucha tarta, bardzo słodka, ale taka właśnie miała być. Wszystkim bardzo smakowała. Prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, wystudzić i nałożyć dodatki. Idealna na poczęstunek z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie taką i dajcie znać czy smakowało :)




 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

2 żółtka


Dodatkowo:

2 banany

sok z cytryny

20 dag ( pół puszki ) masy krówkowej ( kajmaku )

20 dag dżemu morelowego

1 śmietana typu ,, Śnieżka "

200 ml zimnego mleka

mąka pszenna do podsypania stolnicy

 


Wykonanie pysznej tarty:

 

 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, robimy wyższy brzeg i nakłuwamy widelcem.

2. Pieczenie: Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy. Upieczoną tartę studzimy, ja studzę na metalowej kratce.

3. Przekładanie: Masę krówkową rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Obrane banany kroimy w plasterki, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na tarcie rozetki. Na koniec nakładamy dżem morelowy.

4. Tak wykonaną tartę wstawiamy  do lodówki do schłodzenia, następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast ,,Śnieżki'' można użyć śmietanki kremówki 30 %, myślę, że tak z 250 ml.

Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji lub 10 mniejszych.

Im dłużej postoi to tym bardziej spód zmięknie.





6 komentarzy: