Pyszne racuszki na sodzie i proszku do pieczenia, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest lekko wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na podwieczorek. Proste w wykonaniu i dość szybkie, ponieważ ciasto nie musi wyrastać. Dodam, że moje racuszki nie piły tłuszczu. Zróbcie takie.
Przepis zaczerpnęłam z bloga: https://ania-gotuje.pl/
A tutaj link do przepisu z którego korzystałam: https://ania-gotuje.pl/przepis/puszyste-racuchy-z-jablkami-bez-drozdzy/
Miodu użyłam od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny i zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu prawdziwego od Pasieka Miodowe Wzgórze
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 duże jabłko
olej do smażenia
Wykonanie pysznych racuszków:
1. Żółtka ucieramy z miodem i cukrem waniliowym na puszystość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wlewamy mleko i miksujemy, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki lub nawet na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy.
2. Na patelnie rozgrzewamy olej, kładziemy po sporej łyżce ciasta i smażymy racuszki po kilka chwil z każdej strony, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Racuszki można oprószyć cukrem pudrem.
Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk racuszków.
Użyłam miodów od Pasieka Miodowe Wzgórze
Placuszki z jabłkami to moje ulubione, idealne na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Cieszę się :) Ja też lubię od czasu do czasu :)
Usuń