Kawa w świątecznej wersji. Podana na zimno, bardzo słodka, ślicznie udekorowana. Polecam na świąteczny podwieczorek. Jest już na tyle ciepło, że można pozwolić sobie na taką kawę. Można zaskoczyć nią gości. Zróbcie, a będziecie zachwyceni.
Potrzebujemy:
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
mleczko do kawy według uznania
ewentualnie cukier do smaku
około pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
pół puszki masy krówkowej od HELIO ( 20 dag )
2 łyżki ajerkoniaku
orzeszki w cukrowej polewie ( według uznania )
bratki do dekoracji
Wykonanie pysznej kawy:
1. Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleczka według uznania, ewentualnie słodzimy. Kawę odstawiamy do schłodzenia. Zimną rozlewamy do dwóch szklanek, kubków lub filiżanek.
2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy masę krówkową i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Następnie wyciskamy na zimną kawę. Można ewentualnie wyłożyć łyżką.
3. Kawę dekorujemy ajerkoniakiem, bratkami i orzeszkami w polewie, orzeszki można pokruszyć.
4. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 2 porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '', ubijamy ją w około 100 ml zimnego mleka.
Bardzo pysznie wygląda ta kawa :)
OdpowiedzUsuńOMG jakie super! Piękna i pyszna kawka!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, że nie ukrywam, że jetem zadowolona z tej kawy i smakowo i wizualnie :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuńale smaczna kawka
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że była pyszna :)
Usuń