Kto lubi pieczone jabłka? Ja uwielbiam i dlatego często goszczą u mnie na podwieczorek. Tym razem postanowiłam przygotować je z kaszą bulgur, miodem i bakaliami. Wyszło zdrowo i pysznie, a do tego szybko, niedrogo i pomysłowo. Kasza na słodko to bardzo dobry pomysł, spróbujcie :)
Potrzebujemy:
4 średnie jabłka
80 g kaszy bulgur ( u mnie taka w woreczku ) od KUPIEC
1 łyżka miodu prawdziwego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka posiekanych nerkowców
Wykonanie pysznych pieczonych jabłek:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, wodę można lekko posolić. Wyjmujemy z woreczka, przesypujemy do miseczki i studzimy. Następnie dodajemy miód i bakalie, dokładnie mieszamy.
2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środki, uważamy, żeby nie uszkodzić jabłek, następnie napełniamy je nadzieniem z kaszy.
3. Tak wykonane jabłka przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od miękkości jabłek, może być dłuższy lub krótszy.
4. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Najlepiej wybierać jabłka jednakowej wielkości.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od miękkości jabłek.
#zdrowaradosczycia #kupiec #ambasadorkupiec #aktywniezkupcem
Smaczny i zdrowy pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuń