sobota, 30 kwietnia 2022

Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami

Dzisiaj polecam Wam pyszne i proste danie, do przygotowania w około pół godzinki. Jest to danie bezmięsne, więc doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad jak i dla osób nie jedzących mięsa. To danie można zaliczyć do taniej kuchni. Podałam je z sałatką z kolorowych wiosennych warzyw. Bardzo polecam, nam smakowało i przygotuję je jeszcze nie raz.

 



Potrzebujemy:

 

Na sos:

1 mała cebula

1 płaska łyżka masła 

1 szklanka bulionu warzywnego

330 g śmietany 18 %

świeży koperek według uznania

1 płaska łyżka mąki pszennej

pieprz czarny mielony do smaku

ewentualnie sól do smaku

 

Na ziemniaczki:

50 dag niewielkich ziemniaków

sól do gotowania

masło do smażenia

papryka słodka mielona według uznania 

czosnek suszony ( granulowany ) według uznania

koperek suszony według uznania

 

Dodatkowo:

8 jajek




Wykonanie pysznych jajek z sosem:


1. Sos: Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

2. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy  w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.

3. Jajka: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.

4. Podanie: Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 2 osób.

Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw.

Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.

2 komentarze: