Dzisiaj polecam Wam pyszne i proste danie, do przygotowania w około pół godzinki. Jest to danie bezmięsne, więc doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad jak i dla osób nie jedzących mięsa. To danie można zaliczyć do taniej kuchni. Podałam je z sałatką z kolorowych wiosennych warzyw. Bardzo polecam, nam smakowało i przygotuję je jeszcze nie raz.
Potrzebujemy:
Na sos:
1 mała cebula
1 płaska łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
330 g śmietany 18 %
świeży koperek według uznania
1 płaska łyżka mąki pszennej
pieprz czarny mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
Na ziemniaczki:
50 dag niewielkich ziemniaków
sól do gotowania
masło do smażenia
papryka słodka mielona według uznania
czosnek suszony ( granulowany ) według uznania
koperek suszony według uznania
Dodatkowo:
8 jajek
Wykonanie pysznych jajek z sosem:
1. Sos: Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
2. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
3. Jajka: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
4. Podanie: Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 2 osób.
Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw.
Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.
Bardzo fajny smaczny i lekki obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń