Proste i pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Na podwieczorek, na wycieczkę, na piknik i na poczęstunek dla gości. Długo utrzymują świeżość. Można oprószyć cukrem pudrem, będą wtedy bardziej słodkie. Polecam.
Potrzebujemy:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
półtorej szklanki mleka
Wykonanie pysznych poduszeczek z budyniem:
1. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.
2. Ciasta wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy 10 minut rozwinięte w temperaturze pokojowej. Następnie kroimy w prostokąty, nakładamy po porcji budyniu i składamy na pół tak żeby powstała kwadratowa poduszeczka, widelcem łączmy brzegi i nakłuwamy z wierzchu.
3. Poduszeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się.
4. Upieczone ciastka studzimy. Podajemy. Smacznego życzę. Można oprószyć cukrem pudrem.
Moje rady:
Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Wychodzi około 3 blaszki ciastek.
Bardzo lubię cacuszka z ciasta francuskiego. Pysznie to wymyśliłaś:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiamy takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) My też uwielbiamy :)
UsuńPyszności, lubię takie lekkie, słodkie przekąski :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja od czasu do czasu też lubię, bo mnóstwo kalorii :)
Usuń