Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Często gości na moim stole. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Prosty i szybki w wykonaniu. Wszystkie składniki przygotowane w jednej misce, do tortownicy i do pieczenia. Dla wielbicieli masła orzechowego. Polecam.
Potrzebujemy:
10 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 dag sera na sernik ( u mnie taki w wiadereczku )
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki rodzynek
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
2. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sernik ładnie się kroi.
4. Gotowy kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Sernik można pokroić na 12 porcji.
Na pewno był pyszny ^_^
OdpowiedzUsuńBył :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa tak uwielbiam serniki, a jakoś rzadko piekę...i czemu???
OdpowiedzUsuńA Twój Iza jest bardzo pomysłowy, super patent z masłem orzechowym. Smak orzecha jest a nie trzeba siekać itd...😉
U mnie często goszczą serniki, uwielbiamy. Masło orzechowe też i dlatego często ląduje w deserach, ale nie powiem, jest mega kaloryczne :)
Usuń