Bardzo proste i pyszne danie. Gotowe w godzinę. Bardzo podzielne. Lubię połączenie ryżu z tuńczykiem, do tego warzywa. Polecam. Ugotujcie.
Potrzebujemy:
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
2 średnie pomidory
20 dag ryżu białego
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
papryka słodka mielona według uznania
Wykonanie pysznego ryżu z tuńczykiem:
1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i usuwamy skórki.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy tuńczyka, ryż i chwilę wszystko razem przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami.
3. Gotowe danie podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
bardzo lubię takie dania
OdpowiedzUsuń