wtorek, 8 czerwca 2021

Ryż z tuńczykiem i warzywami

Bardzo proste i pyszne danie. Gotowe w godzinę. Bardzo podzielne. Lubię połączenie ryżu z tuńczykiem, do tego warzywa. Polecam. Ugotujcie.

 



Potrzebujemy:

2 średnie marchewki

1 duża cebula

1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju

2 średnie pomidory

20 dag ryżu białego

1 łyżka oleju

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

zioła prowansalskie według uznania

bazylia suszona według uznania

oregano suszone według uznania

papryka słodka mielona według uznania

 

 

Wykonanie pysznego ryżu z tuńczykiem:

 

1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i usuwamy skórki.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy tuńczyka, ryż i chwilę wszystko razem przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami.

3. Gotowe danie podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

 


1 komentarz: