Sernik to najlepsze ciasto na świecie, zawsze się udaje i za każdym razem wychodzi pyszny. Tym razem upiekłam sernik na herbatnikach z alkoholową nutką. Wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealny na podwieczorek i na różne imprezy. Polecam.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
5 jajek
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
1 puszka masy krówkową o smaku advokata ( 460 g )
około pół szklanki ajerkoniaku ( advokata )
Dodatkowo:
14 dag herbatników
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy budyń w proszku, masę krówkową i ser, dokładnie ucieramy, wlewamy ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową.
3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę w piekarniku, zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, wtedy również idealnie się kroi.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
O matko :O z ajerkoniakiem to musi być przepyszny :D
OdpowiedzUsuńJest pyszny, jest obłędny :)
UsuńAleż kompozycja smaków ! Super pomysł Iza 🙂
OdpowiedzUsuńwspaniale musi smakować taki sernik
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że był pyszny :)
Usuń