To ciasto jest pyszne. Pachnie bananami i jest wilgotne, nie zapycha. Takie idealne. Udekorowane domową polewą czekoladą i kolorowymi cukierkami i posypką. Będzie ozdobą każdego stołu, urodzinowego czy innej imprezy.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 banany
Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
różowe draże
kolorowa posypka
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy.
Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. Dodajemy rozgniecione banany i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
3. Dekoracja i podanie: Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na 8 sporych porcji.
Szklanka do odmierzania składania o pojemności 250 ml.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńWygląda znakomicie, z tymi dekoracjami idealne na kinderbal 😃
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) Dziękuję :)
Usuń