Domowy chleb jest najlepszy. Smakuje nawet z samym masłem. Na śniadanie i na kolację. Delikatny i puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Bardzo często piekę różne chleby drożdżowe, ponieważ bardzo lubimy :) Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
2 łyżeczki cukru
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 dag masła 82%
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki maku sypkiego
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego chleba:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się.
4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
5. Podanie: Upieczony chleb studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie jeden chleb większy lub dwa mniejsze.
Nigdy nie dawałam masła do ciasta chlebowego. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję, polecam spróbować :)
UsuńChlebek z masełkiem musi przepięknie pachnieć po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :) Idealny :)
Usuń