czwartek, 3 czerwca 2021

Chleb pszenny na maśle z makiem

Domowy chleb jest najlepszy. Smakuje nawet z samym masłem. Na śniadanie i na kolację. Delikatny i puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Bardzo często piekę różne chleby drożdżowe, ponieważ bardzo lubimy :) Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka 

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżeczki cukru 


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

5 dag masła 82%

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo: 

1 jajko

2 łyżki maku sypkiego

mąka pszenna do posypania stolnicy 



Wykonanie pysznego chleba:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się.

4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.

5. Podanie: Upieczony chleb studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie jeden chleb większy lub dwa mniejsze.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie dawałam masła do ciasta chlebowego. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek z masełkiem musi przepięknie pachnieć po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń