czwartek, 17 czerwca 2021

Młoda kapusta duszona na maśle i śmietanie

Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub do podania z pieczywem. Trwa właśnie sezon na młodą kapustę, więc bardzo polecam.

 




Potrzebujemy:

1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg )

2 marchewki

1 pietruszka

1 łyżka masła lub margaryny

koperek świeży według uznania

3 łyżki śmietany 18 %

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

 

Wykonanie pysznej duszonej kapusty:

 

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy masło lub margarynę, śmietanę i posiekany koperek według uznania, wszystko razem przesmażamy często mieszając, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Gotową kapustę podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. młodymi ziemniakami.


Moje rady:

Koperek może być świeży, mrożony lub suszony, ale świeży najlepszy.

Wychodzi 4 porcje.

4 komentarze: