Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub do podania z pieczywem. Trwa właśnie sezon na młodą kapustę, więc bardzo polecam.
Potrzebujemy:
1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka masła lub margaryny
koperek świeży według uznania
3 łyżki śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie pysznej duszonej kapusty:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy.
2. Dodajemy masło lub margarynę, śmietanę i posiekany koperek według uznania, wszystko razem przesmażamy często mieszając, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotową kapustę podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. młodymi ziemniakami.
Moje rady:
Koperek może być świeży, mrożony lub suszony, ale świeży najlepszy.
Wychodzi 4 porcje.
Pyszny pomysł na kapustkę :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo lubię taką kapustę
OdpowiedzUsuńSuper, jest na nią sezon to warto korzystać :)
Usuń