sobota, 13 lutego 2021

Szakszuka z pomidorami, serem żółtym i jajkami

Pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Do przygotowania dosłownie w pół godzinki. Szybka wersja, bo na pomidorach z puszki. Nam bardzo smakowała i na stałe zagości w naszej kuchni. Urozmaicona serem żółtym. Kto nie robił takiej to polecam :) Dobrej soboty :)






Potrzebujemy:

1 puszka pomidorów krojonych

olej do smażenia

1 duży ząbek czosnku

3 jajka

5 dag sera żółtego

bazylia suszona według uznania

papryka ostra mielona według uznania

pieprz kolorowy mielony według uznania

kmin rzymski według uznania

sól do smaku

 

Wykonanie pysznej szakszuki: 


1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.

2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.

3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.


Moje rady:

Porcja dla 3 osób.


6 komentarzy: