Prosta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym mięsem. Ja podałam z odsmażanymi na maśle tłuczonymi ziemniakami i pieczonym filetem z kurczaka. Teraz zimą bardzo polecam Wam taką surówkę.
Potrzebujemy:
50 dag kiszonej kapusty
8 średnich ogórków kiszonych
2 średnie marchewki
1 mała cebula
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
4 łyżki oleju
natka pietruszki według uznania
Wykonanie pysznej surówki:
1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z olejem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Surówkę przed podaniem odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki przegryzły się.
4. Po tym czasie podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Można dać więcej lub mniej oleju.
Porcja dla 4 osób.
Kapustę wystarczy wypłukać tylko raz w zimnej wodzie.
Prawdziwa bomba witaminowa. Idealna surówka!
OdpowiedzUsuńDokładanie tak :)
UsuńTakie suróweczki zimą bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo super, pyszne są takie surówki i warto je jeść :)
UsuńTeż czasem taką robię :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń