środa, 3 lutego 2021

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków

Prosta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym mięsem. Ja podałam z odsmażanymi na maśle tłuczonymi ziemniakami i pieczonym filetem z kurczaka. Teraz zimą bardzo polecam Wam taką surówkę.







Potrzebujemy:

50 dag kiszonej kapusty

8 średnich ogórków kiszonych

2 średnie marchewki 

1 mała cebula

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

4 łyżki oleju

natka pietruszki według uznania


Wykonanie pysznej surówki:

 

1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z olejem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Surówkę przed podaniem odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki przegryzły się.

4. Po tym czasie podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:

Można dać więcej lub mniej oleju.

Porcja dla 4 osób.

Kapustę wystarczy wypłukać tylko raz w zimnej wodzie.

6 komentarzy: