Pyszne i proste ciasto upieczone z białek, które pozostały mi po smażeniu pączków. Ciasto które zawsze się udaje i zostaje zjedzone do ostatniego okruszka. Wzbogacone czekoladą i skórką pomarańczową. Pachnie obłędnie. Upieczcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
6 białek
1 cukier waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy.
2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło lub margarynę. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do ciasta dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
4. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto z białek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy. Studzę na metalowej kratce.
6. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Ciasta z białek nigdy nie robiłam. A Twoje kusi!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo jest pyszne :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńFajny pomysł na wykorzystanie białek - ja zwykle robiłam z nich tylko bezy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam takie ciasto. Można dodać ulubione dodatki :)
UsuńAle kusisz! A ja postanowiłam sobie do świąt zero słodkiego .... ;)
OdpowiedzUsuńCiężko tak bez słodkiego, powodzenia :) Mam nadzieję, że wytrwasz :)
UsuńAle to pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSmaczny sposób na wykorzystanie białek. 😊😋
OdpowiedzUsuńTo prawda, u mnie nic się nie może zmarnować, białka zawsze lądują w ciastach :)
Usuń