Na podwieczorek polecam drożdżowe trójkąty z pysznym nadzieniem z powidła śliwkowego. Do powidła dodałam kakao, cynamon i pyszne daktyle. Drożdżówki długo utrzymują wilgoć, ale zapewniam, że długo nie poleżą, są zbyt pyszne. Polecam na podwieczorek, poczęstunek, do kawy, do kakao czy herbaty. Słodkich wypieków :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 dag masła lub margaryny
ewentualnie ciepłe mleko
Na nadzienie:
2 słoiczki powidła śliwkowego ( u mnie domowe )
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
10 dag daktyli suszonych od HELIO
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów:
1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze odchodziło od ręki. Gdyby było potrzeba do ciasta dolewamy ciepłego mleka. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę.
3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy.
5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do ,,napuszenia się''.
6. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
7. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 3-4 spore blaszki drożdżówek.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych trójkątów z powidłem i daktylami:
Pyszne trójkąciki:),uwielbiam drożdżowe wypieki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść :)
UsuńCudowne! <3 Prezentują się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję :) I również pozdrawiam :)
UsuńPychotka, po tak nadziane to zawsze się z miłą chęcią sięga :D
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało takie nadzienie :) Polecam :)
UsuńPyszniutkie jak takie pierożki, smakowite :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia :)
UsuńJak pysznie Izuś. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i również pozdrawiam :)
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń