niedziela, 7 lutego 2021

Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami

Na podwieczorek polecam drożdżowe trójkąty z pysznym nadzieniem z powidła śliwkowego. Do powidła dodałam kakao, cynamon i pyszne daktyle. Drożdżówki długo utrzymują wilgoć, ale zapewniam, że długo nie poleżą, są zbyt pyszne. Polecam na podwieczorek, poczęstunek, do kawy, do kakao czy herbaty. Słodkich wypieków :)

 


 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

pół szklanki cukru

2 cukry waniliowe

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 dag masła lub margaryny

ewentualnie ciepłe mleko 


Na nadzienie:

2 słoiczki powidła śliwkowego ( u mnie domowe )

2 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka mielonego cynamonu

10 dag daktyli suszonych od HELIO

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów:

 

1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze odchodziło od ręki. Gdyby było potrzeba do ciasta dolewamy ciepłego mleka. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę.

3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy.

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy.

5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do ,,napuszenia się''.

6. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.

7. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 3-4 spore blaszki drożdżówek.

 

A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych trójkątów z powidłem i daktylami:


 

11 komentarzy:

  1. Pyszne trójkąciki:),uwielbiam drożdżowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść :)

      Usuń
  2. Cudowne! <3 Prezentują się bardzo smakowicie :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, po tak nadziane to zawsze się z miłą chęcią sięga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowało takie nadzienie :) Polecam :)

      Usuń
  4. Pyszniutkie jak takie pierożki, smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń