Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
2 żółtka
1 łyżeczka octu
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru kokosowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych faworków:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta.
3. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowe faworki oprószamy cukrem pudrem.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ocet nie jest wyczuwany w faworkach, a dodanie go do ciasta sprawia, że nie chłoną tłuszczu.
Ja kiedyś robiłam na jogurcie naturalnym i rzeczywiście faworki wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńIza jak zwykle cudne zdjęcia:)
Dawniej robiłam na śmietanie, teraz częściej sięgam po jogurt naturalny :)
UsuńDziękuję :) Staram się żeby było ładnie, ale różnie to czasami wychodzi :) Pozdrawiam :)
Ciekawa opcja :) Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuń