środa, 10 lutego 2021

Faworki na jogurcie greckim

Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.



 

 Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

2 żółtka

1 łyżeczka octu

4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka cukru kokosowego

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia faworków

mąka pszenna do posypania stolnicy 


 

Wykonanie pysznych faworków:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

 

 

2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym  robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta.

 

 

3. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 


 4. Gotowe faworki oprószamy cukrem pudrem.

 


 

 5. Podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ocet nie jest wyczuwany w faworkach, a dodanie go do ciasta sprawia, że nie chłoną tłuszczu.


4 komentarze:

  1. Ja kiedyś robiłam na jogurcie naturalnym i rzeczywiście faworki wyszły pyszne.
    Iza jak zwykle cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej robiłam na śmietanie, teraz częściej sięgam po jogurt naturalny :)
      Dziękuję :) Staram się żeby było ładnie, ale różnie to czasami wychodzi :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciekawa opcja :) Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń