Pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Do przygotowania dosłownie w pół godzinki. Szybka wersja, bo na pomidorach z puszki. Nam bardzo smakowała i na stałe zagości w naszej kuchni. Urozmaicona serem żółtym. Kto nie robił takiej to polecam :) Dobrej soboty :)
Potrzebujemy:
1 puszka pomidorów krojonych
olej do smażenia
1 duży ząbek czosnku
3 jajka
5 dag sera żółtego
bazylia suszona według uznania
papryka ostra mielona według uznania
pieprz kolorowy mielony według uznania
kmin rzymski według uznania
sól do smaku
Wykonanie pysznej szakszuki:
1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami.
2. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
3. Pod koniec duszenia posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach, podajemy po roztopieniu się sera.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
Idealna! <3 Przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNigdy nie robiłam, choć jajecznicę na pomidorach malinowych uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam szakszukę. U nas zagościła na dobre :)
Usuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń