Po smażeniu pączków zawsze zostają mi białka. Szkoda mi ich wyrzucać, więc najczęściej piekę z nich ciasto z białek. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale nie zapychające, takie w sam raz. Do ciasta dodałam suszone morele. I to był bardzo dobry pomysł. Uwielbiam takie ciasto z filiżanką kawy. Polecam Wam na podwieczorek.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 cukry waniliowe
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
15 dag moreli suszonych od HELIO
Wykonanie pysznego ciasta z białek z morelami:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Dobrze schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i margarynę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.
6. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta z białek:
Oszczędnie, ekologicznie i pysznie! Brawo Iza:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak właśnie miało być :)
UsuńBardzo fajne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPycha ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek suszonych śliwek i moreli do ciasta, to moje ulubione bakalie :) Same ubite lekko białka są świetne też do omleta :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na wykorzystanie białek od pączków
OdpowiedzUsuń