Pewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zrobiłam je bardzo długie i cienkie, na takich mi zależało. Chętni? Zapisujcie przepis i odpalajcie piekarniki :) Udanego pieczenia :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
1 mała łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
mak sypki ( 2-3 łyżki )
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie pysznych bagietek:
1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej. Zagniatamy przez kilka minut na stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być sprężyste i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
4. Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.
Pycha, lubię takie pieczywko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Domowe najlepsze :)
UsuńAleż smakowicie wyglądają. I takie ładnie kształtne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Starałam się żeby było pysznie :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńSuper paluchy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle bym schrupała taka bagietkę :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz upiec :)
UsuńNie ma jak domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuń