niedziela, 19 stycznia 2020

Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą

Dzień Dobry w niedzielę :) 

Upiekłam taki zakręcony chlebek. Smakuje na ciepło jak i na gorąco. Można przygotować na obiad, kolację, przekąskę czy imprezę. Gorący trochę źle się kroi, więc warto chwilę odczekać i pokroić. Polecam bo jest pyszny. Może nie wygląda, ale pyszny. W mojej wyobraźni wyglądał trochę inaczej. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto. Smacznych inspiracji :)






Potrzebujemy:

Na rozczyn:
4 dag świeżych drożdży
niepełna szklanka mleka ciepłego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
4 dag masła lub margaryny

Na nadzienie:
1 puszka pomidorów
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 kulki mozzarelli ( po 125 g każda )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy z mąką, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.


2. Nadzienie: Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju, uważamy, żeby nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką. Studzimy.


3. Wałkowanie: Ciasto wałkujemy na prostokąt tak długi, żeby zmieścił nam się do keksówki. Na ciasto rozsmarowujemy nadzienie i plasterki mozzarelli. Następnie zwijamy w rulon.


4. Do pieczenia: Rulon z ciasta przenosimy ostrożnie do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Upieczony lekko studzimy.


6. Podanie: Lekko przestudzony chlebek kroimy ostrym nożem. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na 12 sporych porcji.
Najlepiej kroić lekko przestudzony, gorący będzie się rozpadał.

6 komentarzy:

  1. Taki chlebek na pewno musi być pyszny :D Przepis sobie zapisałam i chętnie go wypróbuję :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł, podziwiam Twoje przepisy:) Fantastyczny blog kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń