środa, 15 stycznia 2020

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

Proste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ryżowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
8 kostek gorzkiej czekolady


Wykonanie pysznego ciasta:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


 3. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


 4. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plastry.


5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę :)


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forem keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

10 komentarzy: