Dzień Dobry w poniedziałek :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 małe płaskie łyżeczki soli
pół szklanki otrębów żytnich
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułek:
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy otręby, olej, sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Do pieczenia: Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę się napuszyły.
4. Pieczenie: Następnie pieczemy je do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Podanie: Upieczone podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz