poniedziałek, 13 stycznia 2020

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

Dzień Dobry w poniedziałek :) 

Domowe bułki są najlepsze. Bardzo często je piekę. Zajadamy się nimi na śniadanie czy kolację. Nie ukrywam, że zawsze mi się udają. Uwielbiam gdy ciastem drożdżowym pachnie mój dom. Upieczcie koniecznie takie bułki. Proste, bardzo łatwe i udadzą się każdemu. Udanych wypieków Wam życzę i miłego dnia :)






Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 małe płaskie łyżeczki soli
pół szklanki otrębów żytnich
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułek:


1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy otręby, olej, sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Do pieczenia: Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę się napuszyły.

4. Pieczenie: Następnie pieczemy je do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Podanie: Upieczone podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz