sobota, 25 stycznia 2020

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Dzień Dobry w sobotę :) 

Prosto i pysznie. Takie koszyczki z chleba tostowego zrobiłam na przekąskę. Napełniłam je nadzieniem z jajek, pieczarek i śmietany. Wszystko pysznie się zapiekło i chrupało podczas jedzenia. Smakują gorące jak i zimne. Można podać z ulubionym ketchupem. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji :)







Potrzebujemy:
25 dag pieczarek
2 średnie cebule
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
2 jajka
4 kopiaste łyżki śmietany 18 %
lubczyk suszony według uznania
5 dag sera żółtego
12 kromek chleba tostowego jasnego
masło lub margaryna do posmarowania foremki


Wykonanie pysznych koszyczków z chleba tostowego:


1. Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki płuczemy, odsączamy dokładnie z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i cebulę, przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn i studzimy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy pieczarki z cebulą, starty ser, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i dokładnie mieszamy.


2. Foremkę do pieczenia muffinek smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy za pomocą wałka do ciasta lekko rozwałkujmy. Następnie wkładamy go do formy formując koszyczki.


3. Następnie do koszyczków chlebowych wlewamy przygotowaną masę pieczarkową.


4. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.


5. Podajemy. Smacznego życzę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza