Takie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś tam mam go w spiżarni, a takie domowe jest najlepsze. Do powidła dodałam cynamon i rodzynki. Nie ukrywam, że wyszły mi obłędnie pyszne i ...słodkie. Pachniało w całym domu jak piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
2 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek
Na skorupkę:
1 białko
pół szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżowych trójkątów z powidłem:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.
2. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, olej i rozczyn, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i cynamon, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie trójkątów: Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcje powidła, składamy formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
5. Do pieczenia: Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
6. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut.
7. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 24 sztuk trójkątów.
Muszę kiedy je upiec, uwielbiam cynamon:)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo polecam :)
UsuńIza u Ciebie smacznie w tym Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła, ale bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńRodzynki można pominąć :)
UsuńIdealne do porannej kawusi :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń