Polecam Wam pyszne bułeczki na miodzie. Bardzo delikatne z mąką ryżową. Polecam na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są idealne. Warto je upiec. Długo zachowują świeżość. Udanych wypieków :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ryżowej
2 łyżki miodu prawdziwego
1 jajko
ewentualnie ciepłe mleko
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułeczek :
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy miód i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bułeczki, nacinamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Wyglądają obłędnie, domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Potwierdzam, że domowe najlepsze :)
UsuńPrzepyszne, idealne na śniadanie lub kolację:)
OdpowiedzUsuńPolecam upiec :)
UsuńNa śniadanko idealne :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń