czwartek, 23 stycznia 2020

Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek

 Dzień Dobry w czwartek :) 

Taką zapiekankę polecam na obiad. Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo sycąca. Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec. Duża ilość ziemniaków, pieczarek i cebuli. Ser żółty plus pysznie zapieczona masa jajeczno śmietanowa. Nam bardzo smakowała ta zapiekanka. Przygotujcie koniecznie. Warto :)










Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
50 dag pieczarek
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
25 dag sera żółtego
330 g śmietany 18 %
2 jajka
suszona natka pietruszki według uznania
suszony lubczyk według uznania
masło lub margaryna do posmarowania formy


Wykonanie pysznej zapiekanki:


1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.

2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.

3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.

4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

6. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.

7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.

8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę.

2 komentarze: