Dzień Dobry w czwartek :)
Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
50 dag pieczarek
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
25 dag sera żółtego
330 g śmietany 18 %
2 jajka
suszona natka pietruszki według uznania
suszony lubczyk według uznania
masło lub margaryna do posmarowania formy
Wykonanie pysznej zapiekanki:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.
2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.
3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.
4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.
7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę.
Uwielbiam takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń