czwartek, 9 stycznia 2020

Serniczki w kruchych tartaletkach

Dzień Dobry w czwartek :) 

Upiekłam dzisiaj takie serniczki w formie tartaletek, takie w wiosenno - wielkanocnym wydaniu, tak mnie dzisiaj naszło, chciałam żeby było żółto, słonecznie i ciepło. Za oknem pogoda okropna, na śnieg, którego u nas całkiem, całkiem sporo pada deszcz i robi się lodowisko. Dobrze, że nie muszę wychodzić z domu, u mnie to nawet nie wskazane. A wracając do moich serniczków to bardzo je Wam polecam. Wyszły mi pyszne i idealne z wyglądu. Idealnie kruche ciasto do którego dodałam mąki kukurydzianej i delikatna masa serowa, do której nie dodawałam żadnego tłuszczu. Udekorowałam je kruchymi ciasteczkami w kształcie motylków. Jak macie ochotę to upieczcie takie serniczki, albo częstujcie się moimi. Słodkich inspiracji :)












Potrzebujemy:


Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko

Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
niewielka ilość mąki kukurydzianej


Wykonanie pysznych małych serniczków:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.


 2. Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, ciastem wylepiamy metalowe foremki na tartaletki, nakłuwamy widelcem i leciutko oprószamy mąką kukurydzianą. Następnie układamy na blaszkach do pieczenia. Ja dodatkowo z ciasta wykroiłam kilka ciasteczek do dekoracji.


 3. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i roztrzepujemy ,,rózgą'', dodajemy budyń w proszku, mąkę kukurydzianą, ser i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.


4. Do pieczenia: Tartaletki napełniamy masą serową.


5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do ładnego zrumienienia się. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. Ciasteczka piekłam 10 minut w temperaturze 180 stopni.


6. Podanie: Gotowe podajemy. Smakują i ciepłe i zimne. Można udekorować ciasteczkami. Smacznego.


Moje rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk tartaletek i kilka ciasteczek.
Budyń bez cukru i na pół litra mleka.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremek niczym nie smarowałam, serniczki ładnie mi z nich wychodziły.
Średnica metalowych foremek około 9 cm.



8 komentarzy: